28 Şubat 2014 Cuma

Mecburi Misafir

Arap İzzet Paşa (İliasko) Köşkü - Büyükada


 İliasko Köşkü Galata’daki Atina Bankası Genel Müdürü Konstantinos İliasko tarafından yaptırılmıştır. 20. yy. başlarında İliasko Köşkü, yolun yukarısında kalan diğer köşk ile birlikte II.Abdülhamit’e yakınlığı ile bilinen Arap İzzet Paşa’nın  mülkiyetine geçmiş ve daha sonraları da 2 köşk de onun adı ile anılır olmuş. Arap İzzet Paşa ile ilgili detaylı bilgiyi buradan bulabilirsiniz.












İliasko Köşkü’nün özelliği 1929-1931 yılları arasında ünlü Sovyet Devrimcisi Lev Troçki’nin mülteci olarak Türkiye’de yaşamış olduğu köşktür. Lev Troçki ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz. Troçki’nin Büyükada’da geçirdiği yıllarla ilgili 6 bölümlük, İngilizce bir belgeseli bu linkten izleyebilirsiniz.


Orijinal İliasko Köşkü 1980’lerin başında yıkılarak Mimar Erdem Hamami tarafından bugünkü şekli ile inşa edilmiştir.
1931’de İliasko Köşkü’nün yanması sonrasında önce Savoy Otel, daha sonra Kadıköy’de bir müddet yaşayan Troçki, sonra yeniden Büyükada’ya, bu sefer Yanaros Köşkü’ne taşınmış ve Türkiye’den ayrıldığı 1939’a kadar bu köşkte yaşamıştır. Bu binayı 2010 yılında açılmış olan bir serginin görselleri ile buradan inceleyebilirsiniz.
Özel mülkiyette olan bu yapıları ziyaret etmek mümkün olmasa da Büyükada ve diğer adalar bir harika. Hele bu zamanlarda; kalabalıklaşmamışken; bir hafta sonu kaçamağı yapın, mis gibi havasını soluyup, biraz gezin.



Son olarak 1947’de 27 Şubat tarihinde kaybettiğimiz Amcabey karakterinin yaratıcısı ünlü karikatüristimiz Cemal Nadir’i anmadan geçmeyelim istedik. Cemal Nadir Güler çizimlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder