29 Ocak 2014 Çarşamba

Tren Gelir Hoş Gelir

1890 yılında hizmete açılan Sirkeci Garı’nın mimarı daha önce de blogumuzda bahsi geçmiş olan Deutche Orient Bank’ın da mimarı olan August Jachmund. Jachmund, Garın mimarisinde Doğu ile Batı’nın kesişme noktası olduğu gözeterek bir sentez proje yapmış.


İlk yapıldığı dönemde deniz kenarında olan yapı sonraki dönemlerde yapılan dolgular ile içerilerde kalmış. Şu anda sabahları ön bölümünde (yukarıda ki resimde gördüğünüz kullanılmayan ana kapısının önünde) yakalarında gidecekleri şehirlerin isimleri ile Anadolu’ya mal götüren kamyoncular ve mal göndermek isteyenlerin buluşmasına; kalabalığına tanık olabilirsiniz.



Garın yapımı sırasında Topkapı Sarayı’nın bahçesinden geçen ve Sirkeci’ye ulaşan bölüm Sultan Abdülaziz’in özel izni ile yapılmıştır; bu sırada yol üzerindeki Bizans ve Osmanlı köşk ve sarayları ne yazık ki yıkılmıştır.



Gar Binası içinde sizleri karşılayacak Demiryolu Müzesi’ni de gelmişken mutlaka gezin. Müzede tarihi evraklar, demiryolu maketleri, fotoğraflar, çeşitli teçhizatlar gibi objelerin yanı sıra bir trenin makinist bölümünü de inceleyebilirsiniz.

Bu sırada yine Gar içerisinde bulunan; eski ismi ile Gar Lokantası; şimdinin Orient Express Restaurant'ı 1950’li yıllarda birçok ünlü simanın buluşma noktası olmuştur. Bu mekânda biz yemedik ama burada keyifli, nostaljik bir mola da verebilirsiniz.



Sizleri Garın içinde bulunan müzedeki bu tren menüsü resminden yola çıkarak Barış Manço ve Kurtalan Ekspres’in Dönence parçası ile uğurluyoruz bu hafta.
http://www.youtube.com/watch?v=ZjdZCInV3r4



Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder