6 Kasım 2013 Çarşamba

Theodosius Arayışları



İmparator I. Theodosius; Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da izine rastladığımız İmparatoru. Bu resimde kendisini Sultanahmet'teki Theodosius Obelisk'inde zaferi temsilen taç tutan bir pozda görüyoruz.




Meşhur Marmaray açıldı sonunda ama ondan önce açılan tüneller, kazılan topraklar biz İstanbulluları yepyeni; ya da daha doğrusu oldukça eski bilgilere ulaştırdı.






Hepiniz takip etmişsinizdir; artık İstanbul'umuzun tarihi günümüzden 8000 yıl öncesine kadar geriledi; muhteşem güzellikte batık gemiler ve şu ana kadar bulunmuş olan yan yana en kalabalık ayak izi grubu bulundu. Arkeolojik eserlerin sayısı ise binlerce kasa ile ifade ediliyor. 












Biz de bir göz attık Yenikapı'da bulunan; I. Theodosius tarafından yaptırılan; Theodosius Limanı'na ve işte bunları gördük. İnşallah en kısa sürede bu buluntular ile kalıcı yeni bir müzeye kavuşuruz.










Burada görüp ilgisini çekenler için güzel bir haberimiz var; Arkeoloji Müzesi'nde 25 Aralık tarihine kadar Saklı Limandan Hikayeler isimli sergiyi gezebilir ve yine bu kazılardan çıkan eski bir İstanbullu (Konstantinopolisli) Hanımefendi ile tanışabilirsiniz. Sergi detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.









Sergi konusu açılmışken Facebook sayfamızda (takip için lütfen tıklayın) duyurusunu yapmıştık 10 Kasım'a kadar Kitap Fuarı var. Bu fuar ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra 7 Kasım'da açılacak ve 10 Kasım'a kadar devam edecek olan Contemporary İstanbul; çağdaş sanat severleri yaklaşık 3000 adet eserle karşılayacak. Bu fuar detayları için de burayı tıklayabilirsiniz.





İstanbul sokaklarını arşınlarken yavaş yürüyün. Birdenbire karşınıza bir kapı çıkar ve ardındaki sizi hayrete düşürebilir.


Bu kapı ile tam da bu şekilde karşılaştık. Bizi kendine doğru çekti adeta. Kapıda zincir vardı; girilmiyordu ama içeriye bir bakış attık. 


İlk defa haberdar olanlar için karşınızda Şerefiye nam-ı diğer Theodosius Sarnıcı. II. Theodosius döneminde yapılan bu sarnıç oldukça büyük görünüyordu. Bu güzel sarnıca göz atmak isterseniz Fatih'te Binbirdirek Mahallesi (adı üstünde) Piyer Loti Caddesi'nde yer alıyor. Bir restorasyon ile ileri ki dönemlerde Yerebatan Sarnıcı gibi müzeleştirme projesi mevcut ancak ne yazık ki şu anda gezilemiyor.

Son bir haber de sessiz filmler ve / veya Hitchcock filmleri sevenler için : 7 - 17 Kasım tarihleri arasında toplam dokuz sessiz Hitchcock filmi izleme imkanı bulacaksınız. Daha detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.

Bu yazıda İstanbul'da karşılaştığımız Theodosius izlerinin peşinden gittik. Yüzyıllar öncesinden bu zamana bizlere ulaşabilmiş izlerin... Sizler de sokağa çıkın ve izlerin peşinden gidin. Hatta siz de geleceğe iz bırakın yanınızda ajandanız olsun, not alın, çizin; birlikte gezelim.

İstanbul Ajandası'nı ve diğer farklı ajanda, defter seçeneklerini buradan edinebilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın,
Bir İstanbul Yolcusu 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder